Crni rizoto od sipe

19/12/2023

article image

U ponudi imamo široki izbor jadranskih specijaliteta, jedno od najpopularnijih je crni rizoto od sipe. Odlična je opcija za ljubitelje morskih plodova.
Gotovo svatko će prepoznati rižoto kada ga vidi, svilenkast i kremast, radi se od samo nekoliko svježih sastojka.
Podrijetlom iz sjeverne Italije, rižoto može biti temelj mnogih ukusnih kombinacija — može se pripremiti s gljivama, piletinom, govedinom ili plodovima mora, a potonji je delicija diljem hrvatske obale. Upravo je ovaj rižoto poznat pod imenom crni rižoto, zbog svoje prepoznatljive crne boje. Službeni naziv je rižoto od sipe.
Sipa je poznata po crnoj tinti koja je glavni sastojak ovog ukusnog jela. Česta je riba u Jadranu, pa nema sumnje da je svježe ulovljena.
Nemasni proteini daju rižotu dobro zaokružen nutritivni profil. Crnilo od sipe, glavni sastojak ovog jela, korisno je za poboljšanje broja crvenih krvnih zrnaca i može pomoći u borbi protiv anemije.
Rižoto obiluje ugljikohidratima koji su tijelu potrebni za funkcioniranje. Budući da je glukoza primarni izvor energije za mozak, unos dovoljne količine ugljikohidrata ključan je za zdrav mozak. Vaše tijelo pretvara ugljikohidrate u glukozu koja se može odmah iskoristiti ili pohraniti za kasnije.