Neodoljivi spoj plodova Jadrana i istarske tradicije

05/06/2019

article image

Istra i gastronomija, uistinu čine pravi božanski spoj. Istrijani su poznati po tradicionalnim jelima koji oduševljavaju sve gastronome, turiste željne novih okusa ili domaće koji se jednostavno odluče razmaziti posebnom kuhinjom. Istarski gastronomski korijeni poznati su po raznim izvornim jelima, a jedno od važnijih mjesta u srcu kulinarstva, zauzima tradicionalna istarska tjestenina. Spojimo li tradiciju i domaću hranu s neodoljivim okusima morskih plodova, šparoga i tjestenine, dobijemo prilično jednostavnu jednadžbu čije rješenje jest odlazak u Restaurant Orca i prepuštanje nevjerojatnim okusima.

Risotto s plodovima našega Jadrana, uz domaću tjesteninu poznatu kao lazanjice, čine neodoljiv spoj velikih gurmanskih delicija. Naravno, dodajmo tome rakovicu,  spojimo ta dva navedena specijaliteta prekrasno izložena na tanjuru, i tada uistinu možemo govoriti o neodoljivom spoju! Okusi se međusobno savršeno nadopunjuju i tjeraju nepce da zatitra prilikom svakog zalogaja, a kombinacija lazanjica s rakovicom i risotta sa škampima i malo šparoga, toliko slasno zvuče, da bez problema opravdavaju te epitete prilikom prave erupcije okusa i aroma čim dođu na vrlo osjetljivo i zahtjevno nepce.

Kombinacija je uistinu drugačija i potrebni su pravi i vrhunski kuhari koji bi mogli savršeno dozirati svaku notu sastojaka koji si međusobno jednostavno moraju imponirati u svakome trenu. U Restaurantu Orca, s takvim kombinacijama zbilja osvajaju i domaće i turiste, a svi oni su momentalno osvojeni tom čarolijom ljepote okusa, aroma i mirisa, kao i zadirkivanja nepca.