Počinje sezona istarskih suhomesnatih delicija

29/11/2018

article image

S prvim tragovima zime, na stolove i u kuhinje ponovno dolaze poznate istarske delicije jedinstvene po svojim aromama i okusima. Riječ je dakako o domaćim kobasicama, ombolu i pršutu koje možete pronaći i na meniju našeg obiteljskog restorana Orca.

Kod pripreme svih vrsta jela uvijek inzistiramo na svježim sezonskim namirnicama te na domaćim proizvodima kao što su upravo spomenute suhomesnate delicije. Istarski ombolo priprema se od mesnog dijela svinjskog kotleta i to tako da se meso prvo odvoji od kosti, začini sa solju, paprom i lovorom, a potom suši nekoliko tjedana. Slično je i s kobasicama za čiju pripremu svatko ima vlastite i ponešto drugačije recepte, a ovdje u restoranu Orca poslužit ćemo vam domaće kobasice pripremljene prema tradicionalnim recepturama. Uz sve to, tu je i neizostavni istarski pršut, jedinstvena delicija koja je zaštićena europskom oznakom izvornosti. Za razliku od primjerice dalmatinskog ili krčkog pršuta koji nose oznaku geografskog porijekla, istarski se pršut ne smije proizvoditi od mesa inozemnog porijekla. To znači da kada jedete istarski pršut, onda jedete u potpunosti domaće.

Osim što se ove delicije obično poslužuju kao hladna predjela i uvertire u glavne specijalitete, također se često koriste i kod pripreme raznih jela koja nadopunjuju svojim karakterističnim aromama i okusima. Posjetite stoga i Vi obiteljski restoran Orca i počastite se raznim suhomesnatim i drugim delicijama koje će vam na najbolji mogući način otkriti sve čari tradicionalne istarske gastronomije.