Rižoto sa škampima i gljivama šljivovačama- samo u restoranu Orca u Rovinju

08/06/2017

article image

Rižoto je jelo u kojem svi uživamo, ali ovu ukusnu kombinaciju gljiva šljivovača i škampi , koja vam na prvi pogled možda izleda neobična, sigurno još niste kušali. To je savršen spoj mora i kopna, brzo se i jednostavno priprema, bez bespotrebno duge termičke obrade umaka. Zbog toga je ovaj rižoto svjež, kremast i sočan.

O škampima manje-više svi ponešto znamo. To je najdragocjenija morska poslatica i delikatesa, vrlo ukusnog i podatnog mesa. Može se konzumirati kao samostalno jelo, ali se u zadnje vrijeme vrlo uspješno  kombinira sa mesom ili povrćem.

Gljiva šljivovača,  po istarski potrnki ili đurđevača, jedna je od najboljih proljetnih jestivih gljiva, prva je godišnja gljiva poslije zime i zbog toga vrlo cijenjena. Ima karakterističan i intenzivan miris, raste u krugovima koji se izdaleka mogu vidjeti kao tamnija boja trave. Nalazišta su rijetka  i čuvaju se kao velika tajna, a u proljeće ih je, zbog visoke trave,  teško i pronaći.

Šljivovače ili potrnki mogu se pripremati na razne načine, mnogi je čak suše ili zamrzavaju. Međutim, najukusnije se svježe pripremljene, kako mi radimo u Restoranu Orca u Rovinju. Meso gljive ima okus po brašnu, klobuk je čvrst i kompaktan, bijele boje koji na zraku pocrveni ili požuti.

Rižoto sa škampima i potrnkima je specijalitet našeg restorana i morate ga kušati. Škampi mu daju svježinu i dašak mediterana, a potrnki kremastost, punoću i autentičan miris. Ukusan, lagan, prožet  specifičnim okusima , ovaj neodoljivi rižoto će vas osvojiti  na prvi zalogaj.